HABER MERKEZİ – 24 Mart Dünya Efrîn ile Dayanışma Günü ile birlikte Fransa’dan iki önemli çağrı geldi. İlk çağrı 40 Fransız sendikacının imzasını taşıyan, “Rojava Demokratik Konfederalizm projesinin temsilcilerini ve umudunu destekliyoruz” bildirisiydi. İkincisi ise milletvekili, senatör, akademisyen, artist, çizer ve sol gruplardan gelen Efrîn deklarasyonuydu.
Fransa’nın önemli CGT, SUD, FSU gibi sendikal konfederasyonlarda görev yapan 40 sendikacının imzaladığı çağrıda, “Batılı güçler, Kürtleri alçakça kendi kaderlerine terk etti. Daha da kötüsü, Fransa, Emmanuel Macron’un ağzından, 31 Ocak günü YPG/YPJ’lileri ‘potansiyel terörist’ olarak niteleyerek Türkiye ile dayanıştı. Aşırı milliyetçi Recep Tayyip Erdoğan rejimi açısından, hayasızca ‘Zeytin Dalı’ olarak adlandırılan bu saldırı, Kuzey Suriye’deki tüm Kürt topraklarını hedefleyen bir fetih savaşının başlangıcıdır” denildi. Türkiye’nin sivil toplum örgütleri üzerindeki baskısının da Avrupa Birliği tarafından Türkiye’nin mültecileri tutması karşılığında suskunlukla karşılandığı ifade edildi.
Demokratik Konfederal ritim!
Suriye’de YPG/YPJ ve Demokratik Suriye Güçleri QSD’nin DAİŞ’e karşı mücadelede önemli bölgesel aktör olduğunu belirten sendikacılar, “Kobanê’yi savundu ve kurtardılar. Kanlı halifeliğin ‘başkenti’ Reqa’yı özgürleştirdiler. Yerinden yönetilen bir bölge olan Rojava, her halkın yerini aldığı Demokratik Konfederalizm ritmiyle yaşıyor. Bugün bölgede, gerçek bir ilerici, eşitlikçi, feminist ve laik alternatiftir. Tüm gericiler ve barbarlara karşı özgür bir geleceği çizebilir. Bizler, sendikacı ve enternasyonalistler, Demokratik Konfederalizm projesinin temsil edebileceği umudu desteklemeye bağlıyız. Sendikal örgütlerimizin Kürt halkını savunmada yer alma sorumluluğu var” diyerek, tüm ileri güçleri Kürt mücadelesini desteklemeye ve Efrîn’i özgürleştirmeyle dayanışmaya çağırdı.
İspanya’da olduğu gibi faşizme karşı direniş!
Aralarında Şair Breyten Breytenbach, Yönetmen Carmen Castillo, Sosyolog Cervera-Marzal Manuel, Milletvekili Laurence Cohen, Yazar Noam Chomsky, Dilbilimci Laurence Horoz ve Milletvekili Eric Coquerel gibi isimlerin bulunduğu çok sayıda çizer, sol aktivist, yazar ve sanatçının imza attığı ikinci deklarasyonda ise 1930’larda yaşanan İspanya’da faşizme karşı yürütülen enternasyonalist savaş hatırlatılarak, Rojava’nın da aynı şekilde sahiplenilmesi gerektiği hatırlatıldı.
Rojava projesinin bir kurtuluş projesi olduğu hatırlatılan deklerasyonda, “Sivil halk Türk devleti ve cihatçı müttefikleri tarafından Efrîn’de, Esad rejimi ve destekçileri tarafından Ghouta’da bombalanıyor” denildi. Çağrıda öncelikle Rojava’da Türkiye’nin yapmak istediği ‘insani felakete’ karşı hem Kızıl Haç hem de Heyva Sor’un çağrılarının acil olduğu vurgulanarak, sadece bununla yetinilmeyip, 2012 yılından bu yana Rojava’da hayata geçirilen alternatif politik yapının sesine kulak verilmesi çağrısı yapıldı.
Çağrıda “Rojava, Demokratik Toplumlar Hareketi (TEV-DEM) tarafından desteklenen ve YPG/YPJ öz savunma birimleri ve Suriye Demokratik Güçleri ortaklığında korunan bir anti-faşist alternatiftir. 2014 ve 2016 yıllarında kurulan iki sosyal sözleşmeyle, Rojava (ve kendisi tarafından yönetilen üç Efrîn, Kobanê ve Cizre kantonu) ve Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu, sosyal adaleti, bireysel ve siyasi özgürlükleri desteklemektedir. Doğrudan demokrasi, inanma veya inanmama özgürlüğü, cinsiyet eşitliği, ekoloji ve ölüm cezası ve işkencenin yasaklanması gibi temel hakların verildiği bir projedir. Sünni Müslümanların ister Ortadoğu, Kürtler, Araplar, Süryaniler, Keldani, Türkmen, Ermeni ve Çeçenlerin sınırlarına eşit ve saygılı bir Suriye alternatifidir. Aleviler, Hristiyanlar, Êzîdîler veya ateistler birlikte yaşıyor” denildi. Çağrıda “Böylesi bir insanlık projesine karşı geliştirilen saldırı karşısında sessizliği kıralım” ifadesine yer verildi.
İspanya düştü, Şili düştü; Rojava hala duruyor!
Fransız Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Ocak 2018’in başında Erdoğan’ı kabul ettiği hatırlatılan deklarasyonda Erdoğan’ın Efrin saldırıları karşısındaki sessizliğin de kabul edilmeyeceği vurgulandı. Deklarasyonun devamında, “İspanya düştü, Şili düştü; Rojava hala duruyor. Sessizliği bozalım. Evet, burada somut dayanışmalar inşa edelim ve mücadele eden halkın taleplerini sahiplenelim. Uçuşa yasaklı bölge için çaba harcayalım. Aksi halde, geçmişte bu umut hakkında konuşmamız gerekecek” denildi.
İmzacılar:
Salah Amokrane (Toplum aktivisti), Isabelle Attard (Ekolojist ve eski Milletvekili), Clémentine Autain (Yayın Yönetmeni), Miguel Benasayag (Filozof ve Psikanalist), Farid Bennaï (Irkçılık Karşıtı Hareket’ten), Eric Beynel (Dayanışma Hareketi Sözcüsü), Oliver Besancenot (Yeni Anti-Kapitalist Parti NPA Yöneticisi), Janet Biehl (Yazar), Alain Bihr (Sosyolog), Martine Billard (Sol Parti Ulusal Sekreteri), Yves Bonnardel (Yazar), Bernie Bonvoisin (Şarkıcı), Farid Boudjellal (Çizgi roman yazarı), Breyten Breytenbach (Şair), Carmen Castillo (Yönetmen), Cervera-Marzal Manuel (Sosyolog), Laurence Cohen (Senatör Fransız Komünist Partisi-PCF), Noam Chomsky (Yazar), Laurence Horoz (Dilbilimci), Philippe Corcuff (Sosyolog), Eric Coquerel (Milletvekili).
Kaynak : Y.Özgür Politika