Avrupa Parlamentosu’nda, Selahattin Demirtaş başta olmak üzere Türkiye’de siyasi tutsakların serbest bırakılması ve temel haklara saygı gösterilmesini isteyen karar tasarısı 590 oyla kabul edildi.
Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Avrupa Parlamentosu’nda “Selahattin Demirtaş ve diğer düşünce mahkumları davası başta olmak üzere Türkiye’deki insan hakları durumu” başlıklı oturum düzenlendi.
Oturumda, Avrupa Parlamentosu’nda düzenlenen karar tasarısı onaylandı.
Kararda, “Türkiye’nin Avrupa Konseyi’nin üyesi ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne taraf olduğundan Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) hükümeti ve içtihatlarına uymak zorunda olduğu” vurgulandı.
Selahattin Demirtaş’ın dayanaksız suçlamalarla tutsak edildiği hatırlatılan kararda, AİHM’in Demirtaş kararı hatırlatıldı, Türk devletinin AİHM kararlarına uymadığı belirtildi.
HDP eski eşbaşkanı Figen Yüksekdağ ve diğer HDP’li seçilmişlerin tutukluluğuna tepki gösterilen kararda, belediyele kayyum atanması da eleştirildi.
İktidar sözcüleri ile siyasiler hakkında verilen hukuki kararların bağlantılı olduğuna vurgu yapıldı, kararların hukuki değil siyasi olduğuna işaret edildi.
Söz konusu kararların muhalefet partileri üzerinde siyasi baskıya dönüştüğü ifade edildi.
Kararda şu çağrıya yer verildi:
“Türk makamlarını, özellikle başarısız darbe girişiminden sonra temel hakları ihlal edilen insan hakları savunucularının, akademisyenlerin, gazetecilerin, ruhani liderlerin, avukatların ve LGBTİ kişilerin adli tacizine son vermeye çağırır; Türk Hükümetini, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Mayıs 2020 kararına uygun olarak ve Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin tekrarlanan çağrı ve kararlarının ardından, önde gelen sivil toplum figürü Osman Kavala’yı derhal serbest bırakmaya davet eder.”
12 maddelik kararda basın özgürlüğünün durumu da ele alınarak, gazetecilerin korunması ve güvenliğinin arttırılması, medya çalışanlarına karşı siyasi amaçlı davalara son verilmesi istendi.